Watermeloen

De watermeloen (Citrullus lanatus, synoniem: Citrullus vulgaris) is een vrucht met vochtig, zoet vruchtvlees met van alle vruchten het hoogste gehalte aan lycopeen. In het vruchtvlees, dat meestal rood is, maar ook wit, roze, geel of oranje van kleur kan zijn, zitten de pitten. Het vruchtvlees wordt meestal gegeten door eerst de meloen in grote stukken te snijden en dan het vruchtvlees in stukjes. Hierna wordt het vruchtvlees met een vork of lepel of met de hand gegeten.

Algemeen:

Meloen

Meloen bevat uitzonderlijk veel caroteen: 0,1 tot 2,5 mg per 100 g. Hoe feller de oranje kleur, hoe meer caroteen de meloen bevat. Meloen bevat weinig energie (210 J per 100 g) en zeer veel water (88-95%). De vrucht bevat gemiddeld 25 mg vitamine C. Meloen is moeilijk verteerbaar en heeft een zeker laxerend effect. Meloen is een oud cultuurgewas waarin in de loop van de tijd veel is veredeld. Hierdoor is er een grote variatie ontstaan en is het niet makkelijk om de rassen in te delen naar type.

Diagnostische kenmerken:

Volledige wetenschappelijke naam: Citrullus lanatus (Thunb.) Mansf. Plant eenhuizig. Stengel 1 cm breed, dicht wollig behaard. Bladen in omtrek eirond, veervormig gedeeld, met gelobde tot gespleten segmenten.

meloentypen:

Rijpheid en smaak

Rijpe meloenen hebben een zoete geur en de onderkant van de meloen geeft dan mee als erop gedrukt wordt. De smaak van meloenen kan variëren en is mede afhankelijk van het suikergehalte. Het klimaat, vooral de hoeveelheid zonneschijn en de bodemsamenstelling spelen hierbij een belangrijke rol. Meloenen zijn het hele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden zijn vooral de gladde meloenen goed verkrijgbaar. Meloenen moeten op een koele plaats of in de koelkast bewaard worden. Bij bewaring in de koelkast moet de meloen goed in aluminiumfolie worden ingepakt omdat anders alles naar meloen gaat ruiken en smaken.

Bewaren

Rijpen

Meloenen rijpen goed na bij kamertemperatuur. Bewaar ze niet in de koelkast. Dan bestaat het gevaar dat ze niet meer narijpen en gaan rotten. Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard op een koele plaats (ca. 12 graden Celsius). Aangesneden meloen wordt wel enkele dagen in de koelkast bewaard. Goed afdekken met folie of verpakken in een plastic doos.

Bewaar rijpe watermeloenen op een koele plaats of in de koelkast. Parten meloen zijn nog enkele dagen houdbaar in de koelkast, mits verpakt in plastic folie.

Site Fatin | Naar boven

Fatin Oulad Moussa